8 травня 2023 року, доєднуючись до європейської традиції святкування перемоги у Другій світовій війні та пошанування усіх борців із нацизмом, а також згідно із законом «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років», Україна відзначає День пам’яті та примирення.

Починаючи з 2014 року, символом пам’яті про Другу світову війну в Україні та Європі є мак пам’яті.

Ця дата – нагадування про подвиг солдатів, жахливі руйнування, жертви серед цивільного населення, репресії, катування і виснажливу працю у концтаборах. Про мільйони великих та малих людських трагедій, спричинених військовою агресією, про 80 мільйонів людей, чиї життя несправедливо обірвалися. 

Розпочалась війна за домовленості двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного у Німеччині та комуністичного у СРСР. У 1939-1945 роках на українській землі обидва тоталітарні режими вчинили велику кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримсько-татарський та інші народи, що мешкали на території нашої Батьківщини, зазнали величезних втрат.

Вже другий рік поспіль українці,  які вклали у перемогу 1945 року безцінний внесок, відзначають цей день в умовах повномасштабного військового вторгнення з боку російської федерації. Проте у серцях мільйонів наших співгромадян зараз, як і тоді живе любов та віра у мирне майбутнє.

Ніколи знову!