Сьогодні, 25 травня 2023 року, православні християни святкують Вознесіння Господнє. Це свято є одним із центральних торжеств християнства, адже саме сьогодні Господь Ісус Христос, який Своїми стражданнями, смертю на хресті та Воскресінням оновив людську природу та дарував людству можливість увійти до Царства Небесного возноситься у Небесні обителі і посідає місце праворуч Бога Отця.

Свято Вознесіння відзначається християнами на 40-й день після свята Воскресіння Господнього, тобто свята Пасхи Христової. Як правило це відбувається в четвер 6-го тижня, рахуючи з Дня Великодня. Про подію і деталі Вознесіння напряму розповідають євангелісти Лука і Марк. Багато подробиць цих подій можна дізнатися на сторінках книги Дій Святих Апостолів.

Цифра в 40 днів – не випадкове число. Сторінки Святого Письма свідчать про безліч випадків, коли подібний період часу зв’язується в великими і значними подіями. Наприклад, за законом Мойсея, немовлят приносили до храму  на 40-й день після народження. Сорок днів і сорок ночей Бог виливав на землю дощ у час, коли Ной перебував у ковчезі. Сорок років Іудеї блукали аж поки прийшли в землю обіцяну. Сорок днів і сорок ночей перебував Мойсей на горі, ввійшовши в середину хмари, хліба не їв і води не пив і написав на таблицях слова Заповіту. Коли Ізраїльтяни зіткнулися з филистимлянами по закінченню сорока днів і сорока ночей, стався відомий подвиг юнака Давида, який вразив їх найміцнішого і вмілого воїна. Іона, прийшовши з волі Бога до Ніневії, проповідував, кажучи, що ще сорок днів, і Ніневія буде зруйнована. Сорок днів і сорок ночей Ісус Христос перебував і постував у пустелі перед початком своєї проповіді.

Щиро вітаємо всіх із цим величним святом!

Бажаємо кожному українцю душевного спокою, Божого благословіння у добрих починаннях та давно очікуваного мирного неба, осяяного милістю Христовою!