4 червня 2023 року православні християни відзначають День Святої Трійці (Святу П’ятидесятницю).

Трійця – центральне і головне поняття християнського богослов’я. Воно вказує на незлитну, незмінну та нероздільну єдність трьох іпостасей (облич) – Бога Отця, Бога Сина та Бога Святого Духа у єдиній божественній природі.

Божественна триєдність вважається недосяжною для людського розуму повною мірою, але пізнається через духовне життя. У Святому Письмі немає прямих характеристик на те, як саме поєднуються між собою лиця Святої Трійці, проте існують уривки, трактуючи які, богослови визначили деякі основі вказівки на форму та способи цієї єдності.

Із Символу Віри, прийнятого на Нікейському соборі, ми знаємо про те, що кожне із лиць Трійці є повною мірою всемогутнім, всезнаючим, всюди перебуваючим та єдиним Богом. Відрізняються Вони між собою тільки за властивостями та проявами у світі. Так, Бог Отець – предвічно народжує Сина, Бог Син – предвічно народжується від Отця, а Бог Дух Святий -предвічно сходить від Отця.

 Син, заради спасіння людства пізніше прийняв на себе людську плоть, народившись від Діви Марії як Ісус Христос.

Це свято також прийнято називати П’ятидесятницею, на честь того, що за обітницею Господа, на п’ятидестий день після Воскресіння Христового, Дух Святий зійшов на апостолів, перебуваючих у Єрусалимі.

У святковий період заведено прикрашати домівки зеленими “живими” гілочками дерев. Започатковано цю традицію, як і назву “Зелені свята” на знак про те, що Дух Святий, які зійшов у ці дні, є животворчою силою і диханням всього живого.

Щиро вітаємо всіх українців зі святом!

Бажаємо, щоб любов Бога Отця, благодать Господа Ісуса Христа і єдність у Святому Дусі повсякчас перебувала була із нашим народом!