23 листопада 2023 року студенти та викладачі Придніпровського інституту взяли участь у заході пошанування жертв Голодомору. Разом з професоркою Ганною Капустян розглядали причини та наслідки трагедії, ознайомилися зі свідченнями очевидців жахливих подій, поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку жертвам політичних репресій, а також взяли участь у панахиді за загиблими від голоду та репресій, яку справив настоятель Свято-Миколаївського собору, протоієрей Володимир.
Щороку в четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі. Наймасштабнішим за кількістю людських жертв визначено Голодомор 1932-1933 років, який називають геноцидом українського народу. Цьогоріч ми вдруге вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями Росії проти українців. Трагічні події та злочини сьогодення свідчать, що жива пам’ять надзвичайно важлива. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.
Сьогодні ми повертаємо собі і світу знання про пережиту нами, одну з найбільших катастроф в історії людства. Кожен може зберегти пам’ять та правду про Голодомор і долучитися до акції «Запали свічку»: 25 листопада, о 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців, як вияв нашої скорботи за жертвами та віри в те, що в майбутньому подібні трагедії не повторяться.