Міжнародний День рідної мови (International Mother Language Day) – подія, яку запроваджено з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Свято відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Міжнародний день рідної мови було проголошено Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. 

За даними цієї організації, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Дату святкування Дня рідної мови було вибрано на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни.

Мова – скарб та безцінне надбання, свята та сокровенна частка душі кожної людини. Її слова, мов хромосоми у геномі складають генетичний код нації. Ставлення до неї визначає самосвідомість, самоідентичність та право на існування народу.

Вітаємо усіх із цим чудовим днем! Бажаємо кожній людині на планеті плекати рідну мову, яка мов дар передається з материнським молоком. Кожному українцю бажаємо пам’ятати про те, що мова – не просто засіб комунікації, а історія, світогляд, найсильніший інструмент та найпотужніша зброя збереження і розвитку  матеріального й духовного спадку.